Helsingin Varhaiskasvatusyhdistys JHL ry 081 kokousti hotelli Arthurissa

Helsingin Varhaiskasvatusyhdistys JHL ry 081 kokoontui jäsenkokoukseen hotelli Arthuriin maanantaina 21.9. turvallisuusseikat huomioiden. Kaikille oli maskit ja käsidesiä tarjolla. Paikalle saapui reilut 30 jäsentä keskustelemaan ajankohtaisista asioista.

Teksti ja kuva: Jaana Kesänen

081 kuva
Ilta alkoi keitolla ja kahvilla. Kokouksen alkuun kuultiin pianisti Kirsi Mannista. Hän johdatteli kokousväen virtuaaliselle matkalle eteläiseen Amerikkaan.
Kokous avattiin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallaksen videotervehdyksellä. Hänen oli tarkoitus tulla paikanpäälle, mutta koronatilanteesta johtuen tervehdys saatiin videolta. Järvenkallas kertoi, että päiväkoteihin on saatu enemmän päteviä lastenhoitajia ja erilaiset opinpolut lastenhoitajiksi ja varhaiskasvatuksen opettajiksi ovat käynnistyneet. Varhaiskasvatusyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Thaci vie kokousväen terveiset varhaiskasvatusjohtajalle. Keskustelua käytiin siitä, että varhaiskasvatuksen lastenhoitajia painostetaan kovasti edelleen ottamaan varhaiskasvatuksen opettajan sijaisuuksia vastaan. Esille nousi myös työntekijöiden siirtymiset työpisteestä toiseen korona-aikana sekä sijaisten hankkiminen ennalta sovittuihin henkilöstön poissaoloihin. Todettiin myös, että salissa oli todella monien eri ammattiryhmien edustajia varhaiskasvatuksesta.
Kokouksessa kuultiin kaksi puheenvuoroa. Pääluottamusmies Jaana Kesänen piti katsauksen keväästä syksyyn; koronan vaikutuksista ja digiloikasta, käsitellyksi tuli kesällä maaliin saatu sopimusneuvottelukierros sekä tällä hetkellä ajankohtainen Helsingin kaupungin talousarvioesitys. Tiedoksi tuotiin myös, että varhaiskasvatuksen opettajat voivat rauhallisin mielin jatkaa JHL:n jäseninä, vaikka siirtyvät OVTES:n puolelle alustavien tietojen mukaan 2023 alusta. Työsuojeluvaltuutettu Virpi Hakanen kertoi työsuojelun prosessista ja muistutti kokousväkeä viemään työsuojelupakkiin uhka-ja väkivaltatilanteita, jotta ne tulevat näkyviksi. Hän muistutti, että kaikilla on oikeus olla työajalla yhteydessä työsuojeluvaltuutettuihin. Valtuutetut ovat mukana mm. ristiriitatilanteiden selvittelyssä ja työpaikkaselvityksissä. Heihin voi olla yhteydessä myös sisäilma-asioissa. Hakanen ja Kesänen kehottivat jäseniä olemaan matalalla kynnyksellä heihin yhteydessä.
Ennen kokouksen päätöstä puheenjohtaja kertoi, että yhdistyksen hallitus on kokoontunut poikkeusaikana sekä etänä että hybridinä, uutta välineistöäkin on hankittu digiloikkaa varten. Todettiin yhteisesti, että tänä aikana ei järjestetä pikkujouluja tai muita illanviettoja, risteily peruttiin jo aiemmin yhdistyksen hallituksen päätöksellä. Kokouksen osallistujat olivat tyytyväisiä mahdollisuudesta kokoontua ja tulla keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Yhteisesti todettiin, että syyskokous pyritään järjestämään samanlaisin järjestelyin ja samassa tilassa, jossa on mahdollista pitää turvavälit.