Helsingin sanomat; ”Sähköpostiin tuli ilmoitus” – Vuokralainen joutuu lähtemään Kulo­saaren kartanosta 86 vuoden jälkeen Vuokralaisena alueella ollut Helsingin yhteisjärjestö JHL poistuu alueelta syyskuun lopussa.

HELSINGIN kaupunki ilmoitti keväällä myyvänsä useita kartanoitaan tulevien vuosien aikana osana kiinteistöstrategiaansa. Yksi myytävistä kartanoista on Carl Ludvig Engelin suunnittelema Kulosaaren kartano, jossa ammattiliitto JHL:n Helsingin yhteisjärjestö on ollut vuokralaisena vuodesta 1937 lähtien.

Kaupungin ilmoitus kartanon myynnistä pakotti Helsingin yhteisjärjestö JHL:n tarkastelemaan kartanon ja alueen vuokrasopimusta. Lopulta se päätti irtisanoa vuokrasopimuksen 86 vuoden jälkeen. Puolen vuoden irtisanomisaika päättyy syyskuun lopussa, minkä jälkeen kartano jää tyhjilleen. ”Muutto on yhden aikakauden päätös. Lähdemme alueelta haikein mielin”, yhteisjärjestön puheenjohtaja Stefan Loman kertoo.

1810-LUVULLA valmistunut kartano on ollut Helsingin kaupungin omistuksessa vuodesta 1927 lähtien. Kartanokokonaisuuteen kuuluu päärakennuksen lisäksi Pehtoorin talo, huvila sekä useita sauna- ja talousrakennuksia ja varastoja. Kaupunki on kertonut Kulosaaren kartanon myynnin tapahtuvan mahdollisesti kesällä 2024. Lomanin mukaan yhdistys oli tietoinen kaupungin suunnitelmista myydä kartano jollakin aikavälillä. Myyntiin laittamisen aikataulu tuli lopulta kuitenkin yllätyksenä, hän sanoo. ”Tiesimme alueelle tehdyistä kaavoitussuunnitelmista ja kaupungin strategiasta, jonka mukaan se tulee luopumaan kiinteistöistään. Emme kuitenkaan osanneet arvata, että myynti tapahtuisi näin pian”, Loman sanoo. Yhdistys remontoi kartanoa vielä vuodenvaihteessa, jolloin muun muassa kartanon lattioita kunnostettiin.

PÄÄTÖS vuokrasopimuksen irtisanomisesta tehtiin Lomanin mukaan sen jälkeen, kun asiaa oli käsitelty Helsingin yhteisjärjestö JHL ry:n hallituksessa ja edustajistossa. Puolen vuoden irtisanomisaika antoi mahdollisuuden hoitaa kartanolta poistumisen riittävässä aikataulussa. ”Kartanoon on kertynyt paljon tavaraa vuosikymmenten aikana. Lisäksi on paljon sopimuksia sähköistä vakuutuksiin.” Lomanin mukaan tapa, jolla kaupunki ilmoitti myyntiaikeistaan vuokralaiselle oli yllättävä ”Sähköpostiin tuli ilmoitus viikkoa aikaisemmin, kun kartanon myyntiaikeista kerrottiin. Kukaan ei ollut muulla tavalla meihin yhteydessä.” 86 vuoden vuokrasuhteen jälkeen Loman olisi toivonut kaupungilta hieman huomaavaisempaa lähestymistapaa.

KARTANOLLA on tähän saakka ollut ympärivuotinen ylläpito, josta kartanon vahtimestari on vastannut. Lisäksi kartanolla on tehty paljon talkootöitä. Yhteisjärjestölle on myös kertynyt vuokrasuhteen aikana kattava käsitys kartanon kunnosta, tehdyistä kunnostuksista ja historiasta. ”Olemme tehneet talkootöitä tuhansia ja tuhansia tunteja. Meille on ollut kunnia-asia pitää rakennuksesta hyvää huolta”, Loman sanoo. Helsingin kaupunki on huolehtinut kartanon näyttävän puutarhan hoidosta, mutta vahtimestari on koordinoinut monia ylläpitoon liittyviä asioita. JHL on ylläpitänyt alueella kartanon lisäksi sen vieressä sijaitsevaa saunaa, joka on palvellut Kivinokan kesämajalaisten peseytymispaikkana. Sauna on ollut avoin myös muille kaupunkilaisille. ”Työntekijä on pitänyt huolta monista asioista, kuten valaistuksesta, hiekoituksesta ja osasta lumitöistä.” Loman on huolissaan siitä, mitä alueen turvallisuudelle käy jatkossa, kun toimija poistuu alueelta. ”Nyt kartanon alueelle jää tyhjiö. Olemme olleet Kivinokan alueella läsnä koko ajan. Vahtimestarimme on tiennyt kaikesta kaiken, ollut paikan tietopankki. Esimerkiksi poliisit ovat saattaneet kysellä, jos on ollut jotakin kysyttävää alueen tapahtumista.”

KARTANOLLA on vuosikymmenten saatossa vietetty paljon erilaisia juhlia ja tilaa on vuokrattu muun muassa hääjuhliin. Tilojen vuokraamisesta ja koordinoimisesta on vastannut Helsingin yhteisjärjestö JHL. Kun yhdistys poistuu alueelta, lakkaa myös tilojen vuokraaminen. Kartanolla ei siis todennäköisesti juhlita häitä kesällä 2024. ”Se on harmi, sillä paikka on monelle ihmiselle tärkeä. Moni hääpari on kokenut elämänsä tärkeimmän päivän kartanolla.” Yhdistys on viettänyt kartanolla pitkiä jäähyväisiä viimeisen puolen vuoden ajan, Loman kertoo. Kartanoa on tyhjennetty. Muun muassa kalusteita ja astiastoa on myyty kirpputorilla. Kartanossa on ollut alkuperäisten kalusteiden mukaan teetetyt kalusteet. Kartano luovutetaan kaupungille täysin tyhjänä syyskuun lopussa. ”He eivät halunneet ostaa kalusteita tai muita tavaroita”, Loman kertoo. Myytäviä tavaroita on ollut paljon, sillä kartanon ylläpito on vaatinut monenlaisia työkaluja ja koneita. ”Myimme muun muassa lumilingon, hiekoitusvälineet ja ruohonleikkurit.”

LOMAN toivoisi kartanon löytävän uuden omistajan mahdollisimman pian. Tyhjillään oleva kartano voi kerätä osakseen ilkivaltaa tai mennä huonoon kuntoon. ”Kartano on tehty käytettäväksi, ja käyttö pitää arvokkaan rakennuksen kunnossa. Toivottavasti se ei pääse rapistumaan.” Loman on seurannut, kuinka kaupungin kartanot jäävät tyhjilleen. Esimerkiksi Laajasalossa oleva Stansvikin kartano on ollut tyhjillään muutaman vuoden ajan, kun kaupunki on yrittänyt etsiä alueelle uutta vuokralaista ja sittemmin myydä rakennuksia tuloksetta. Loman toivoisi, ettei tyhjilleen jääminen olisi Kulosaaren kartanon kohtalo. ”Voisiko kaupunki tarkastella kiinteistöstrategiaansa uudemman kerran, jos huomataan, että rakennukset jäävät tyhjiksi. Se olisi viimeinen toiveemme”, Loman sanoo.