Terveisiä Tallinnasta: Tallinnan kaupunkipoliisit HYJ:n vieraina

Viron ammattiliitto ROTALiin kuuluva Tallinnan kaupunkipoliisien ammattiosasto vieraili Helsingissä tammikuussa. Vieraat tutustuivat Helsingin kaupungin pysäköinninvalvontaan sekä metron valvontaan ja turvallisuustyöhön.

Tallinnan kaupunkipoliisien tehtävät painottuvat yleisen järjestyksen ja kaupungin sääntöjen noudattamisen valvontaan sekä rikkomusrekisterin ylläpitoon. Varsinaisia poliisin valtuuksia esimerkiksi kiinniottoon heillä ei ole. Ammattiosastoa kiinnostivatkin juuri pysäköinnin- ja järjestyksenvalvontaan liittyvät tehtävät.

Tavoitteena turvallinen pysäköinti

Pysäköinninvalvontaa esitteli kaupunkiympäristön toimialan tiloissa Elimäenkadulla yksikön päällikkö Lauri Uski.

– Valvonnan tarkoitus ei ole vain kerätä virhemaksuja, vaan ennen kaikkea varmistaa turvallinen pysäköinti, Uski korosti. – Pysäköintiä valvoo meidän lisäksemme myös poliisi, ja teemme muutenkin yhteistyötä poliisin kanssa, esimerkiksi kampanjoimme turvallisen liikkumisen puolesta koulujen alkaessa syksyisin.

Metroa valvotaan tarkkaan

HKL:n metrovalvomo Herttoniemessä teki vaikutuksen varsinkin meihin ”maallikoihin”.  Riskitilanteet tunnistetaan ja luokitellaan nopeasti, ja tarvittaessa kaikki junat pysäytetään. Onnettomuuksia sattuu lopulta erittäin harvoin, ja matkustaminen on turvallista.

– Tilanne on hyvä silloin, kun valvomon työntekijät näyttävät rennoilta eikä näyttöruuduilla näy punaista, kuvasi valvomopäällikkö Petri Norrena.

– Myös mahdollisiin konfliktitilanteisiin matkustajien parissa varaudutaan jo ennakolta, vakuutti turvallisuuspäällikkö Juhana Hietaranta.

Yhteistyö poliisin ja Palmian järjestyksenvalvojien kanssa vaikuttaa sujuvan saumattomasti. Parhaillaan metrovalvomossa koulutettiin uusia valvojia työpaikkakoulutuksella; koulutettavilla on yleensä kuljettajakokemusta.

Monenlaista ay-toimintaa

Ehdimme keskustella myös ay-toiminnasta, JHL:stä ja Helsingin yhteisjärjestöstä.

– Työpäiväni täyttyvät erilaisista yhteistyökokouksista kaupungin hallinnon ja muiden liittojen kanssa. Tänään esimerkiksi listalla on työhyvinvointia sekä työllisyyspalveluasioita, kuvasi Stefan Loman työtään.

– Kadehdimme teidän ay-järjestelmäänne, huokaisi poliisien ammattiosaston luottamusmies Meelis Meerents. – Meillä Virossa työnantajat suhtautuvat edelleen nuivasti luottamusmiehiin; työnantajan mielestä he vain koko ajan kyselevät ja puuttuvat kaikkiin asioihin. Myöskään luottamusmiesten ajankäyttöä edunvalvontatehtäviin ei katsota hyvällä.

Pieniä edistysaskelia kuitenkin aina välillä saadaan aikaan lainsäädännössä ja työpaikoilla.

– Toisen maan mallia ei voi suoraan kopioida. Muistakaa, että te teette hyvin tärkeää työtä, me suomalaiset kannustimme.

Vieraita isännöivät HYJ:n puheenjohtaja Stefan Loman ja erityisasiantuntija Merja Launis-Ahtiainen JHL:n keskustoimistolta.

Teksti ja kuva: Merja Launis-Ahtiainen, JHL