Kaupungin keskitetty digitaalinen perusta rakennettiin vuonna 2021. Jo saman vuoden aikana tehtiin esitys palvelujen yhtiöittämisestä, vaikka perustan palvelut eivät ole ajan tasalla, vakiintuneita eivätkä toimivia.
Henkilöstö on syystä pettynyt ja huolissaan perusteettoman kovasta muutosvauhdista. Kun tieto yhtiöittämisestä tuli julki, henkilöstön vaihtuvuus lähti huolestuttavaan nousuun. Nyt jo yli 10 henkilöä on vaihtanut työpaikkaa. Heidän mukanaan Helsinki ei ole menettänyt vain pitkään työskennelleitä ammattilaisia. Kaupunki on menettänyt sen kriittisiin järjestelmiin liittyvää osaamista ja hiljaista tietoa, jonka arvoa ja merkitystä on mahdotonta mitata.
Tällä hetkellä hallintokunnissa henkilöstö joutuu itse hoitamaan tietojärjestelmiin liittyviä vikatikettejä, vaikka siihen ei ole riittäviä resursseja. Tästä huolimatta hallintokunnat joutuvat maksamaan digitaaliseen perustaan palveluista, joita ne eivät saa. Nämä hallintokuntien maksut tulevat vuoden vaihteessa nousemaan miljoonilla euroilla, jotka ovat suoraan pois toimialojen ja liikelaitosten palveluista.
Helsingin kaupungin verkossa ja palveluissa on viime aikoina ollut poikkeuksellisen paljon häiriöitä. Häiriöt ovat vaikeuttaneet henkilöstön työskentelyä, mikä on näkynyt ongelmina kaupunkilaisille tuotettavissa palveluissa. Samalla kun kaupunki pyrkii muuttamaan yhä enemmän palvelujaan digitaaliseksi, sen on huomioitava vakavasti kärjistynyt turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopassa. Monet asiantuntijat ovat varoittaneet, että Suomen NATO-jäsenyyshakemus tulee aiheuttamaan Suomea vastaan suunnattuja eritasoisia kyber-hyökkäyksiä. Maamme pääkaupungin palveluverkot ovat todennäköinen, korkean profiilin kohde näille hyökkäyksille.
Helsingin ICT-palvelujen – jotka mahdollistavat palveluverkkojen toiminnan – on toimittava saumattomasti, ajantasaisesti ja ilman vakavia häiriöitä. Suunnitellun yhtiön tuottamien palvelujen sujuvuudella on keskeinen merkitys sekä kaupunkilaiselle tuotettavien palvelujen varmistamisessa, että koko kaupungin imagolle maailman toimivimpana kaupunkina.
Helsingin yhteisjärjestö JHL ry katsoo, että uuden yhtiön perustaminen suunnitellulla aikataululla vie uhkaavasti vähenevät resurssit päivittäisestä työstä yhtiön perustamisvaiheen edellyttämiin tehtäviin. Tämä vaarantaa Helsingin sähköisten palvelujen saatavuuden ja turvallisuuden – jopa kaupungin päivittäisen toiminnan.
Näillä perusteilla yhteisjärjestö esittää, että mahdollista yhtiöittämistä ei toteuteta 1.1.2023, vaan arvioidaan uudestaan yhtiöittämisen perusteet, joka perustuu hankkeesta tehtyyn kattavaan riskiarvioon, ja varmistaa kaupungin palvelujen saatavuuden, yhteiskunnan edun, turvallisuuden sekä henkilöstön työhön sitoutumisen ja työhyvinvoinnin.
Helsingin yhteisjärjestön JHL ry:n hallituksen puolesta,
Stefan Loman
puheenjohtaja
Helsingissä 29.5.2022